18 Mart 2017 Cumartesi

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır işkur işsizlik ödemesi başvurusu

Çalıştığı kurum, kuruluş veya şirkette işten çıkarılan ya da istifa eden çalışanın başka bir işe girene dek geçen süre boyunca mağdur olmaması, zor duruma düşmemesi için aldığı bir miktar paraya, maaşa,  işsizlik maaşı denir. Peki işsizlik maaşı nasıl ve neye göre belirlenir? Alacağınız ücretin, maaşın miktarı çalıştığınız süre boyunca işinizden aldığınız maaşınıza veya çalıştığınız yerdeki çalışma sürelerinize göre belirlenir ve değişebilir.

2017 İşsizlik maaşı nasıl alınır, alma şartları nelerdir?
Çalıştığı kurum, kuruluş veya şirkette işten çıkarılan ya da istifa eden çalışanın başka bir işe girene dek geçen süre boyunca mağdur olmaması, zor duruma düşmemesi için aldığı bir miktar paraya, maaşa,  işsizlik maaşı denir. Peki işsizlik maaşı nasıl ve neye göre belirlenir? Alacağınız ücretin, maaşın miktarı çalıştığınız süre boyunca işinizden aldığınız maaşınıza veya çalıştığınız yerdeki çalışma sürelerinize göre belirlenir ve değişebilir.

İşsizlik maşını kimler alabilir?
Her çalışan işsizlik maaşı alabilir. Çünkü işinizden ayrılmadan önce brüt maaşınız üzerinden işsizlik ödeneği adı ile bir kesinti yapılır. Fakat yalnızca bu kesintinin yapılmış olması işsizlik maaşını her halükarda her şartta alabileceğiniz anlamına gelmemektedir. İşsizlik maaşı almak için bazı şartlara sahip olmanız gerekir. Peki bu şartlar nelerdir? Öncelikle çalıştığınız işinizden çıkarılmış olmanız gerekmektedir veya haklı nedenler ile işinizden ayrılmış olmanız gerekmektedir. Bir diğer şart ise 120 gün prim ödemiş ve çalışmış olmanız gerekmektedir. Ayrıca son 3 sene içinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminizi ödemiş olmanız gerekmektedir yani sigortalı olarak bir işte çalışmış olmanız gerekmektedir.

Eğer çalıştığınız iş yerinden kendi isteğiniz doğrultusunda işinizden ayrılmış istifa etmiş iseniz işsizlik maaşı alabilmeniz için haklı bir sebebe geçerli bir nedene sahip olmanız gerekmektedir. Haklı fesih olarak adlandırılan tanım içerisinde yer almanız gerekmektedir. Eğer işinizden haklı fesih tanımının içerisinde yer alan sebepler ile ayrılmış iseniz ve İŞKUR da bunu doğrular kabul ederse işsizlik maaşı alabilirsiniz.

2017 İşsizlik maaşı ne kadar?
İşsizlik maaşı için yapılan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Ödenecek maaşların iyileştirilmesi, maaşın ödeme sürelerinin uzatılması ve bu imkandan faydalanmayı daha da kolaylaştırılmak için çalışmalar yapılıyor. Çalışmalara göre 2017 yılı içerisinde İşsizlik Maaşının üst limiti bin 318 Türk Lirasından bin 421 Türk Lirasına yükseltildi. Peki en düşük işsizlik maaşı ne kadar oldu? En düşük İşsizlik Maaşı miktarı 659 Türk Lirasından 710 Türk Lirasına çıkartıldı. Yapılan çalışmaların içerisinde son düzenlemeler ile sistem şu şekilde çalışıyor. Çalışan kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybettiyse, son 120 gün içerisinde prim ödeyerek sürekli çalıştıysa ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödediyse (sigortalı çalıştıysa) işsizlik maaşı alabiliyor.

İşsizlik maaşı hesaplama, 2017 işsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı almak isteyenler için en önemli sorulardan biri de işsizlik maaşının nasıl hesaplanacağı hakkındadır. Öncelikle işsizlik maaşını hesaplamak için dikkat edilmesi gereken bir kaç husus vardır. Bunlardan biri primlerinizin ödenmiş olup olmadığıdır. Diğeri de çalıştığınız gün sayısıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunmaz iseniz uygulamadan yararlanma şansınızı kaybedersiniz.

İşsizlik maaşı ne kadar süre ile verilir?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda açıkça ifade edilir ki: 120 gün boyunca primlerini ödemiş çalışanların 600 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortası primlerini ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün olarak, 900 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortalarının primlerini ödeyen sigortalı işsizlere 240 gün olarak ve de 1080 gün sigortalı bir şekilde çalışmış işsizlik sigortalarının primlerini ödeyen sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik maaşı verilir. İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı almak için öncelikle işyerinizden bir işten ayrılma bildirmesi talep etmeniz gerekmektedir. Bu bildirge üç nüshadan oluşmaktadır. Bir tanesi size verilirken, diğeri İş-Kur’a, diğeri de işyerinizde kalır. İşKur daha sonra işten çıkarılma sebebinizi ve sigorta durumlarınızı inceleyerek işsizlik maaşı almaya hakkınızın olup olmadığına, şayet hakkınız varsa ne kadar alacağınıza karar vermektedir. İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?
İşten istifa ettiğiniz veya işten çıkartıldığınız günden itibaren 30 iş günü içinde İşsizlik Maaşı için başvuruda bulunabilirsiniz. Peki işsizlik maaşı için nasıl başvuru yapabilirsiniz? Başvuru için önünüzde iki seçenek var. Size en yakın İŞKUR şubesine giderek işsizlik maaşı için başvuruda bulunabilirsiniz. İkinci seçenek olarak ise internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. adresi üzerinden bu başvuruyu kolaylık ile yapabilirsiniz. Başvuru yaptım daha sonra ne olacak? Eğer başvurunuz değerlendirilir ve onaylanır ise cep telefonunuza başvrunuzun onaylandığına dair bilgi mesajı gelir. Bu mesajı aldıktan sonra ise geriye yapılacak tek bir şey kalır: paranızı almak! Onay mesjaınızı aldıktan sonra size en yakın PTT şubesine giderek işsizlik maaşınızı alabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: İşinizden ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde işsizlik maaşı için başvuruda bulunmazsanız geçen süre içerisindeki işsizlik maaşı ödemelerini alamayacağınızı unutmamalısınız.

İşsizlik Maaşı Başvurusu yapmak için tıklayınız.

İşsizlik maaşı almak için nereye başvuru yapılır.

1. E-devlet üzerinden yapilabilir.
2. Size en yakın işkur binasına gidebilirsiniz.
3. Alo 170 Vatandaş hattını arayabilirsiniz.
4. işkur sitesine kayıt olarak başvuru yapabilir iş arayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nasıl işkur seminer talebinde bulunabilirim?

Seminer talepleri, seminer uygulanması istenen aydan en geç bir ay önce “o ayın” 10 una kadar, gün belirtilmeden, hangi ay veya aylar içi...